Skicka till en kollega
Sopåtervinning förenar de likatänkande
07.02.2019

För närvarande är det bara 20 procent av PET-flaskor som återvinns i Ryssland. 11 procent av detta används av Specta bolaget för att tillverka PET-band. Hur för man sopsortering upp till en mera civiliserad nivå och undviker att återvinningsbara material bara hamnar på soptippar i landet? Detta och mycket annat diskuterade man på tvådagars återvinningsseminarium som hölls av det Finska Konsulatet i Moskva och Sankt Petersburg.

Under mötet berättade ryska och utländska experter och affärsmän om sina arbetserfarenheter inom återvinning. Det är viktigt att påminna om att Finland står i spetsen för världens topplista över återvinningsländer – av tre miljoner ton sopor går endast 1 procent till soptipp, av övriga sopor får man energi eller använder på nytt för att tillverka kläder, bestick osv.

Ryssland är nu i själva början till denna process därför verkar erfarenheter av representanter på de företag som redan arbetar med återvinningsbara material vara särskilt intressanta. Alla tänkte på samma sätt – huvudproblem som hindrar utvecklingen inom detta område är egentligen brist på ett enhetligt välordnat system av källsortering och naturligtvis otillräckligt miljömedvetande bland folket. I alla Ryska Federationens städer kommer man dock införa källsortering redan fram till årets slut, och situationen kan ändras kraftigt.

Erik Helin, ordförande för koncern SPECTA, berättade för kollegor att företaget bearbetar en och halv miljon flaskor per dygn! Av dem tillverkar man plastband. Produkten är så mycket efterfrågad att SPECTA har fått ett annat problem, dvs. brist på återvinningsbart avfall.

“Vi kan inte breda ut tillverkning av blastband nu, eftersom under de senaste åren ökade behovet för plastflaskor, men mängden av sorterade flaskor har inte ändrats. Detta ledde till att en PET-flaska kostar 50 procent mer än förut!”

– Erik Helin, Ordförande för koncern Specta

Enligt herr Helin håller situationen redan på att ändras till det bättre i år – de regionala aktörerna arbetar nu ivrigt i städerna och förhoppningsvis ökar mängden av de sorterade PET-materialen snart.

SPECTA:s erfarenhet inom sopåtervinning är unik i Ryssland – företaget lyckades snabbt skapa en fullständig tillverkningscykel för plaståtervinning: de sorterade flaskorna bearbetas till plastflingor på egen sopbearbetningslinje, och sedan går åt tillverkning av ett beständigt plastband som är säljbart både i Ryssland och utomlands. Nuförtiden används PET-bandet av sådana större bolag som Novolipetsky Metallurgisk Företag, IKEA, KNAUF m.m.

Men även detta enorma jobb är bara som en droppe i havet, eftersom 80 procent av plast i Ryssland hamnar på soptippar och förorenar miljön. Hittills är det inte så många eldsjälar som SPECTA som önskar kasta sig in i en sådan ny och svår verksamhet som sopåtervinning. Syftet med detta tvådagarsseminarium var att visa för ryska kollegor att källsortering innebär enormt stora perspektiv för affärsverksamhet – det är bara att ta bort all rädsla och sätta igång.

Erik Helin hoppas att SPECTA:s framgångsrika exempel på sopåtervinning i Ryssland ska inspirera andra företag till ett aktivt arbete inom källsortering och återvinning.

The Deputy Ministr of Natural Resources and Environment of the Russian Federation V. Loginov and
The Ambassador Extraordinary and Plenipotentiary of the Republic of Finland to the Russian Federation Mikko Hautala
at the seminar on waste recycling.

Erik Helin the President of Specta

Anne Lammila, Consul General of Finland in RF

Kontakta oss

    Kontakta oss
    Om du vill veta mer om varornas kostnad, leveranstider, kampanjer, lämna din feedback, förslag och kommentarer
    Ange koden från bilden:
    captcha